Om Kundaliniyoga

Kundaliniyoga är en yoga utan krav och prestation. Vem som helst utan någon förkunskap eller vighet, rörlighet kan träna kundaliniyoga. Man börjar helt enkelt där man är och sen utvecklas man i sin egen takt allt eftersom. Yogan hjälper oss att släppa på stress, gå ner i varv, skapa en inre balans, höja vår energinivå och öka vår medvetenhet och tolerans för andra människor. Yoga betyder förening och då menar man mellan kropp, själ och sinne.

Ett yogapass är uppbyggt med att vi börjar med långa djupa andetag och en kroppsscanning för att bli mer medveten om sin egna kropp och sinne. Efter det tonar vi in till vår inre lärare för att förbereda kroppen och sinnet för yoga och meditation. Efter man har gjort ett antal yogapass så slappnar kroppen av och går in i en lite mer meditativt tillstånd efter en intoning. 
Sen kan det bli en pranayam (andningsövning) eller några uppvärmningsövningar innan den fysiska Kriyan (yogapasset). Kriyan har ett speciellt mål tex släppa stress, öka lungkapaciteten, förbättra immunförsvaret eller vad nu det kan vara. Det finns en Kriya nästan för allting. Själva Kriyan består av ett antal fysiska övningar som görs oftast med en koordinerad andning. Man har ett ögonfokus och ett mantra som man tänker samtidigt med övningen. Efter varje övning, med få undantag, så har man en kortare vila där de energier man jobbat upp i övningen får ge sin effekt i kroppen. Det är också ett sätt att lära kroppen att slappna av och släppa på spänningar.
Efter det så är det dags för en lite längre vila och djupavslappning där hela Kriyan får bli en del utav din kropp. En försiktig väckning av kroppen som består av lite olika övningar som är en förberedelse för meditationen. 
Vi gör en meditation som tex kan vara en mantrameditation där vi chantar (sjunger) med eller en med någon andningsteknik. I de flesta håller vi händerna i en muddra (handställning), har ögonfokus, armarna i någon position eller gör någon rörelse. Det finns många olika slags meditationer och var och en har också ett speciellt mål precis som Kriyan. Där efter sitter vi stilla en liten stund för att meditationen ska etablera sig i vår kropp och sinne. 
Efter det tar vi långa djupa andetag igen och scannar av vår kropp och sinne för att känna om det blivit någon förändring efter detta pass och meditation för att träna vår medvetenhet. Sedan avslutar vi passet med en uttoning.
Under ett pass kan man i bland få upp en känsla, man kan känna sig ledsen, arg, frustrerad och det är helt ok då har man löst upp en spänning som någon tidigare känsla skapat i en och man slipper den sedan i framtiden. Man rensar också i sitt undermedvetna så man slipper reagera så starkt på vissa situationer. 
Man behöver ha en yogamatta och en hårdare kudde att sitta på för att bäckenet ska tilta fram lite så att ryggraden får sin rätta form och energierna kan flöda lättare även en tunnare filt för att inte frysa under den lite längre vilan. Man går ner i varv under passet och då pumpas blodet inte runt så snabbt. Vatten behövs att dricka efter passet då det är mycket slaggprodukter och gifter som ska transporteras ut.
Skapa din hemsida gratis!